top of page

YAPI

Honka kütük evlerde ortalama metrekare maliyetinin 1350 Euro civarında olduğunu, evin büyüklüğü 500 metrekarelere doğru çıktığında fiyatın 1100 Euro ve hatta 900-950 Eurolara kadar indiğini ifade eden Ramiz Aydın, maliyeti toplam metrekareden çok duvar metrekaresinin belirlediğine vurgu yapıyor. Aydın bu durumu şöyle açıklıyor: “100 m kare bir evde 3 oda isterseniz, bu 3 oda 3 bölme, 3 ayrı pencere, 3 kapı demek. 100 metrekarede bir oda istersiniz, geniş bir salon istersiniz. Yani burada zemin metrekaresi çok belirleyici değil. Duvar metrekaresi, pencereler ayrı hesaplanıyor, kapılar ayrı hesaplanıyor, çatı ayrı hesaplanıyor. Bölüm bölüm hesaplayıp biz fiyat veriyoruz, ama tabi bir bütçe vermekte doğru olursa, kütük evlerde ortalama 1.350 Euro, 1.500 - 1.600 Euro’ya kadar da çıkabiliyor.  Proje büyüdükçe birim fiyat düşer her zaman.  Ahşap karkas panel sistemde de fiyatlar 850 Euro ile 1.000 Euro arasında değişiyor. Projeye göre çok değişik gösterir.”

 

Müşterinin Bütçesi Projeyi, Proje Maliyeti Belirliyor

Honka ev sahibi olmak kendilerini arayan müşterilere önce fiyat sormalarının ayıp karşılandığını ve bazen “sen ne hakla benim paramı sorarsın” diye tepkiler de aldıklarını belirten Fin Yapı Genel Müdürü Ramiz Aydın, oysa ABD’de, Kanada’da, Avrupa ülkelerinde, bir mimar ya da taahhüt firmasının ev yaptırmak isteyen müşterisine önce bütçeyi sorduğunu, bu durumu TV kanallarındaki emlak programlarında da izlediğimizi hatırlatıyor. “Ben ne kadar paran var diye sormuyorum, bu proje için ne kadar bütçe ayırdın onu soruyorum. Buna göre istediğin evi bize yaptırabilir misin veya kaç metrekare bir ev yaptırabilirsin, biz sana onu söyleyeceğiz. O bütçeye göre sana yardımcı olmaya çalışacağız” diyor.

Meselenin sadece para olmadığını, müşterinin satın alma ve yaşam kültürünün süreci belirlediğini ifade eden Ramiz Aydın, “Müşteri adayının kütük ev satın almak konusunda istekli, gönüllü olması lazım. Yani parası olduğu halde o parayı vermeye gönüllü olmayan, eli cebine gitmeyen bir sürü iş adamı oldu. 20 yıllık tecrübemle o kadar çok müşteri görüşmesi yaptım ki. Adamın holdingleri var, milyonlarca dolar parası var. 400 bin, 300 bin, hatta 200 bin Euro’yu kütük eve vermedi. Yani pahalı dedi gitti.  Ama onun dışında karı koca doktor mesela emekli olmuş müşterimiz vardı, işte bir tane 3 + 1 daireleri var, bir tane arsaları var, biraz birikmişleri var. Onların hepsini satıp biz bu evde yaşayacağız, bundan sonraki ömrümüzü de bu evde doğa içinde geçireceğiz Ramiz Bey dediler. Bir de üstüne kredi çeken, borçlanan müşterim de var. Yani bize bu evleri yaptırması için, müşterinin aslında parası olmasını da yetmiyor… Onun için de maliyet hep bizde ikinci planda. Aslında genelde iş yaptığımız insanların da bize ilk olarak maliyeti hiçbiri sormadılar. Hep önce projeden, arsadan konuştuk.  Mutfağı nerede olacak, salonları konuştuk. Maliyeti aşağı yukarı biliyorlar zaten” diye konuşuyor.

Betonarme İle Ahşap Kıyaslanamaz

Fin Yapı Genel Müdürü Aydın, “pahalı” algısıyla mücadele etmenin mümkün olmadığını şu sözlerle açıklıyor: “Pahalı bulan için bizim kütük evlerimiz zaten hep pahalıydı. Ben 20 yılımı bitirdim bu işte.   Pahalı lafını hep duydum. Yani bizim metrekaresi 400 Euro’ya da ev yaptığımız yıllar oldu. O zaman da pahalıydı. 1.000 Euro’yken de pahalıydı. Bugün 1.300 Euro’yu inanın 500 Euro’ya indirsem yine pahalı gelecek müşteriler olacak. Fiyatı zararına yapsam yine pahalı. Her zaman pahalı algısı olacak çünkü.   Ne aldığını bilmek önemli. Belki 50-60 evlik projeler söz konusu olursa durum değişir, ama tek evlik siparişlerde 200.000 Euro'nun altında bütçeyle iş almıyoruz"

Sayfa 22

bottom of page