YAPI
Ağaç iklime motivedir, her bölgeye uyum sağlamaz
Mimar Metin Ölçer, yanlışın ahşap evde kullanılacak ağaç seçimiyle başladığını belirterek şöyle konuşuyor: “Her bölgede aynı ağacı kullanamazsınız. Soğuk iklime, sıcak iklime ve nemli iklime göre ayrı ağaç seçilmelidir. Kesilmiş ve biçilmiş ağaç bile canlıdır; içinde canlı hücreler barındırır. Ahşap yapı demek, doğru ağaç demektir. Ağaç, doğa şartlarına tepki veren bir hammaddedir. Belli bir nem oranına ulaşmayan ağaç, yapılarda problem çıkarır. Çünkü soğukta ve sıcakta ağaç şekil değiştirir. Örneğin, bizim kullandığımız ağaçların nem oranı 0.16'dır. Sıcakta ve soğukta kendini genişletip patlatmasını önlemek için fırınlarda, 0.16 nem derecesine varıncaya kadar ağacı kuruturuz. Doğru nem oranına ulaşmazsanız çalışma problemi olur ki bunlar maliyetli süreçlerdir. Ağacı ormandan kesip kereste olarak kullananlar var, bu uygulamalar sağlıklı değil.
Ahşap ev projelerinde bölgeye uygun ve iklime motivasyonlu ağaç seçtiklerini belirten Ölçer, “Bodrum’da bir yapı çalışırken çok yumuşak bir ağaç seçemezsiniz. Çünkü sıcağı görünce ağaç şekil değiştirecek ve orta uzun vadede ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. İroko, kestane, meşe veya ceviz sert ağaçlardır. Bunlarla yapılan uygulamalar sağlıklıdır. Doğu Karadeniz’e gidip çam kullanamazsınız. Her bölgenin ve her iklimin ahşap malzemesi özenle seçilmelidir. Ülkemizde fiyatları düşük maliyeti uygun diye çam tercih ediyorlar. Ama bizce yanlış seçim” diyor.
Doğal Yaşam Evi Mimar Metin Ölçer, ülkemizde fiyatı öncelikli gören tüketicilerin “Ev ahşap olsun ama odaları alçıpan dönelim” türü önerilerle geldiklerini anlatarak, “İçi, dışı, tavanı ahşap olacak, nefes alan yalıtım malzemesi kullanacaksınız, bunları bir kombinasyon halinde uygulamalısınız ki ben doğal bir evde yaşıyorum diyebilesiniz. Sadece estetik kaygılarla yapının dış cephesinin ahşap olması anlamlı olmaz.” şeklinde konuşuyor.
Sağlıklı Evin Metrekaresi 20-25 Bin TL’den Başlar…
“Bizim ürettiğimiz ahşap evlerin metrekare fiyatları 25 bin lira düzeyinde. Zaten 20 - 25 bin liranın altındaki bir metrekare fiyatıyla, bugünkü maliyetlerle sağlıklı bir ahşap ev imal edebilmek mümkün değil. İnternette metrekaresi 10-15 bin lira fiyatlarla ahşap ev satıyorlar” diyen Mimar Metin Ölçer, düşük fiyat beklentisini karşılamak için, evin imalatında müşterinin görmeyeceği kısımlarda maliyeti aşağı çekmek için çeşitli yanlış uygulamalara başvurulduğunu anlattı. Örneğin 100 metrekare bir ahşap evde 300 paket vida kullanıldığını, 1 kutu sunta vidası 200 lirası olduğu halde kendilerinin paketi 650 liradan inoks kullandıklarını ifade eden Ölçer, çünkü sunta vidasının doğa koşullarında nem yapıp paslanıp kırılabileceğini belirtti. Ölçer, yine kendilerinin yalıtım malzemesi olarak kullandıkları taş yünü, cam yünü ya da strafor yerine, daha ucuza mal etmek için bu malzemelerin daha önce kullanılmış döküntüleri toplanıp kullanıldığını belirterek, bunlar duvarın içinde çökme yapacağı için duvarın açıkta kalan kısmında yalıtım söz konusu olmayacağını anlattı.
Doğal Yaşam Evi, Ancak Çocuk Oyun Evi Oluyor
“Tesis de yapsak, bireysel bir yapı da olsa, yapıyı koyacağımız yerde eğer ağaçlar varsa biz o ağaçlara zarar vermek istemiyoruz. Ağacın dalını budağını kesmiyoruz. Evi ağaca uyduruyoruz” diyen Mimar Metin Ölçer, “Evi şuradan çıkarırsak, ağacın üzerine bir köprü atarız, oraya da bir oda yerleştiririz, hem doğal yaşam evi olur, hem de ağaca zarar vermeyiz. Doğal yaşam evlerini böyle oluşturuyoruz. Bu tür yapıları ebeveynler daha çok çocuklarına oyun evi olarak yaptırıyorlar” şeklinde konuşuyor.
Sayfa 25