top of page

GÜNCEL

Ahşap karkas, betonarme karkastan pahalı değil

Ahşap yapıların daha maliyetli olduğu şeklinde yanlış bir algı yayıldığına da işaret eden Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Akça, “Kıyaslayacağımız nokta, taşıyıcı sistem kıyaslamasıdır. Yani betonarme karkas ile ahşap karkasa harcadığımız maddi değer toplam maliyeti etkiler sadece. Diğer malzemeler ikisinde de aynı. Burada dikkat etmemiz gereken taşıyıcı sistem maliyetidir. Bugün ülkemizde çok yaygın olmamasına rağmen ahşap taşıyıcı sistemle betonarme taşıyıcı sistem hemen hemen aynı maliyet seviyesindedir. Düzgün, iyi planlanır ve projelendirilirse yapısal ve mimari olarak ahşap taşıyıcı sistem, beton taşıyıcı sistemden daha ekonomik bile olabilir.” şeklinde konuşuyor.

Türk ağacının mukavemet sınıfları belirlendi

Yapısal ahşap denildiği zaman yapıların taşıyıcı sisteminde kullanılan ahşap malzemelerin kastedildiğini anlatan Celalettin Akça, bunların bir yapıda kullanılacakları için bazı özelliklere sahip olması gerektiğini belirtiyor. Akça bu özellikleri sıralarken şunları söylüyor: “Yapısal ahşap mukavemet sınıflarının belirlenmiş olması gerekiyor. Yapısal ahşabı hammaddeden üretiyoruz, kurutuyoruz ve sonra yapısal sınıflarına ayırıyoruz. Bunu bağımsız akredite bir kuruluş tarafından belgelendiriyoruz. Bu belgelendirme işleminden sonra o malzeme yapısal ahşap haline geliyor.” Türkiye’de yetişen ağaçların mukavemet sınıflarının belirlenmesi çalışmasının geçtiğimiz 3-4 yıla dayandığını, bunun için Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa, ODTÜ, Boğaziçi ve Kocaeli Üniversitesi gibi üniversitelerin iş birliğiyle proje yürüttüklerini anlatan Akça, “6 türün mukavemet sınıfları binlerce parça test edilerek belirlendi. Artık Türkiye’nin 6 türü, ki bunlar kara çam, sarı çam, göknar, sedir, ladin gibi iğne yapraklı türler, uluslararası yapısal ahşap sınıflandırma standardında yer almaktadır” diyor.

Yönetmelik ve Ahşap Yapıları Yaygınlaştırma Projesi

“Ahşap Bina Yönetmeliği de yine bu dönemde hazırlandı, Mart ayında yayınlandı, yılbaşında da yürürlüğe girecek” diyen Celalettin Akça, “Ahşap Bina Yönetmeliği ile Deprem Yönetmeliği’nin uyum çalışmaları şu an sürdürülüyor. Çünkü Deprem Yönetmeliği’nde bazı kısıtlamalar var. Bunlara yersiz kısıtlamalar diyebiliriz. Bu kısıtlamalar kaldırılarak iki yönetmeliğin uyumlu hale gelmesi için çalışmalar sürdürülüyor” şeklinde konuşuyor. Ahşap binaların yaygınlaştırılması ile ilgili 10-15 yıla yayılan bir çalışma süreci bulunduğunu ve ilk projeyi

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın desteklediğini kaydeden Akça, Orman Genel Müdürlüğü ile Ulusal Ahşap Birliği Derneği, Türkiye Orman Ürünleri Sanayici ve İşadamları Derneği (TORİD), Sürdürülebilir Orman ve Orman Ürünleri Belgelendirme Derneği’nin aktif bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti. Akça, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün (UNDP) öncülüğünü yaptığı ve BM Çevre Fonu’nun desteklediği GEF-7 projesi kapsamında “Düşük Maliyetli Ahşap Binaların Türkiye’de Yaygınlaştırılması” projesi ile de Türkiye’de 6 tane büyük çaplı ahşap bina yapılacağını ve 1,5 milyon metrekare ahşap bina yapımına destek sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Akça, “Burada temel amaç iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı ahşap yapıların sağladığı katkı. Bu da karbon deposu ve enerji verimliliği ile ortaya çıkıyor” diyor.

Gelişmiş dünyada ahşap yapılar bir devlet politikası

“Dünyada ahşap yapıların yaygınlaştırılması ile ilgili bir çok proje var, devlet ve hükümet politikaları yürütülüyor. Devletler iklim değişikliği ve emisyonla ilgili ahşap binaları teşvik politikaları yayınlıyorlar. Her yıl ahşap bina stokları artıyor” diyen Celalettin Akça, “Kanada’nın bütün yapı sistemi ahşaba dayalı. ABD’de, Avrupa’nın bir çok ülkesinde, Uzakdoğu’da, özellikle Çin ve Japonya’da ahşap yapılara destekler veriliyor. Örneğin Fransa’da yeni yapılan binaların %50 ahşap kullanılarak yapılması politikası yürütülüyor” şeklinde konuşuyor.

Sayfa 31

bottom of page