ENERJİ
Solar sistem paketlerinde hangi elektrikli ev aletlerini ne sürelerle çalıştıracak elektriği üretebildiğinin net bir biçimde yazılı olduğunu da vurgulayan Bağçeci, “Paketimizin yan tarafında örneğin TV-Buzdolabı Paketi yazıyor. Hemen altında TV haftada kaç gün kaç saat çalışır, buzdolabını ne kadar süre çalıştırır, telefonu ne kadar süre şarj edebilir gibi açıklamalar mevcut. Müşteri onu görünce, benim ihtiyacım olan bu diyor, diğer paketlere bakmasına gerek kalmıyor. Ürün için gerekli tüm aparatları veriyoruz. Bazı müşterilerimiz montajını kendi yapıyor. Talep edildiğinde Trakya bölgesinde kendi ekibimizle, başka bölgelerde o bölgede iş birliği yaptığımız diğer firmalara kurulum için yönlendiriyoruz” şeklinde konuşuyor.
Isı pompasıyla, enerji tasarruflu konfor
Güneş enerjisini elektriğe dönüştüren solar sistemler, ısı pompası ile birlikte kullanıldığında, sürdürülebilir hayata yatırımın karlılığı daha üst düzeye çıkıyor. Isı pompasının, güneş panelleri ile üretilen elektrikle evin hem ısıtma, hem soğutmasını sağlayabildiğini anlatan Elektrik Elektronik Mühendisi Hamdin Bahçeci, ısı pompasının avantajlarını şöyle sıralıyor: “Isı pompası mevcut klimalara, yani elektrikle çalışan iklimlendirme cihazlarına göre enerji tüketimi yönünden %80 daha tasarruflu. Dış ünitesi zaten bir klimanın dış ünitesine benziyor. Burada gazla değil, hava ya da suyla ısıtma-soğutma sağlanıyor. Adı ısı pompası, ancak soğutma da sağlıyor. Yerden ısıtma ya da petekler vasıtasıyla sıcak su geçirdiğinizde ısıtma, 5-6 derecelerde soğuk su geçirdiğimizde soğutma sağlayabiliyor. Fancool dediğimiz, split klimaların iç üniteleri gibi sistemi koyduğumuzda, hem ısıtmayı, hem soğutmayı üfleyerek sağlayabiliyoruz. Güneş paneli ve ısı pompası ile evin içini ısıtıp soğutabiliyoruz, hatta havuzu varsa onu ısıtırken, evi soğutabiliyoruz. Bunun enerjisini güneş panelinden sağlayabiliyoruz. Isı pompası ısıtma ve soğutma ihtiyacını en tasarruflu biçimde sağlayabilen cihazlardır.”
Kendi kendine yeten faturasız hayat
Elektrik Elektronik Mühendisi Hamdin Bahçeci’nin Teknovasyon kartvizitinde, enerjisini güneşten alan ve kendi kendine yeten sistemin bir şeması yer alıyor. Güneş panelleriyle evde müşterinin modern yaşamın gereği olan elektrik üretimini üretebilmenin yanında, bu elektrikle diğer tüm yaşam konforunu
sağlayabildiklerini anlatan Hamdin Bahçeci, “Güneş paneli de tasarruflu bir üretim cihazı. Bunlar birleşince müşterimiz çok uzun vadede çok ekonomik biçimde kullanıyor. Şarj istasyonu ile elektrikli araçlarımızı aynı şekilde şarj edebiliyoruz. Çünkü 10 yıl garantili 6000 saatlik lityum akülerden, yani elektrikli araçlarda olan ömrü uzun olan akülerden veriyoruz içeriye” diyor.
200 metrekare evin faturasız yaşam paketi 27 bin dolar
Kendine yetebilen bir evin fatura maliyeti sıfırlanıyor olsa da, yatırım maliyeti ithal girdiler ve özellikle de akü dolayısıyla dolar bazında ifade ediliyor. Evdeki ihtiyaçlar dışında ulaşımı da elektrikli aracıyla yakıt maliyeti olmadan sağlamak isteyenlerin yatırım bedeli biraz daha yükseliyor. Evle ilgili maliyetin evin ve kullanılacak sistemin büyüklüğüne göre değiştiğini anlatan Teknovasyon Arge’nin kurucusu Hamdin Bahçeci, “Bugün bir müşteriye sunduğumuz teklifi örnek olarak vermek gerekirse, 200 metrekarelik bir evin lityum akülü güneş paneli sistemi 18 bin dolar + KDV. Isı pompası, sıcak su ve ısıtma olacak şekilde 9 bin dolar + KDV. Elektrikli araç şarjını ekleyince maksimum 30 bin dolar + KDV olacak şekilde, enerjisini doğadan alan, ısıtma soğutma ihtiyacını doğadan karşılayan, elektrikli aracını doğadan şarj eden bir sistemden söz edebiliyoruz” diyor.
Sayfa 33