top of page

ARSA

300 Bin TL’ye İmarlı Arsalar Varken, Bilmedikleri İçin Tarla Alıyorlar...

“İmarlı arsa çok pahalı olur” rivayetine inanıp “param yetmez” önyargısıyla, tarlalarda kurulmuş tiny house kooperatiflerine yönlenler, son birkaç aydır “belediye yıkar mı?” kaygısı yaşıyor. Oysa, Marmara ve Ege’de mobil ya da sabit her tür yapının, yasal ve huzurlu biçimde yerleştirebileceği imarlı arsa fiyatlarının 250-300 bin TL’den başladığını vurgulayan Arkabahçe Arsa Kurucusu Yılmaz Güney, müşterilerin ihtiyaçlarının üzerinde metrekare talep ettiklerini söylüyor.

Doğada erişilebilir ve sürdürülebilir biçimde bahçeli müstakil ev sahibi olabilmek için, süreç doğru arsanın seçimi ile başlıyor. Çünkü, sadece imar izni bulunan alanlara arsa deniyor. Kısıtlı imarı olan ya da imar izni olmayan farklı vasıflara sahip bahçe, tarla şeklinde tanımlanan alanlar ise, yapılaşma konusunda sorunlara yol açabiliyor. Arsaların türü, yeri ve konumuna göre, üzerine ne büyüklükte yapılar yerleştirilebileceği önceden belli olduğu için, bunlara uygun hareket etmek koşuluyla, mobil ya da sabit yapılar için yasal izinler alınarak, herhangi bir sorun yaşamadan evler tamamlanabiliyor.

Hem yaşam, hem yatırım potansiyeli yüksek olmalı

Arsa artan yapılaşma talebi nedeniyle son yılların en gözde yatırım araçlarından biri haline geldi. Bu nedenle de arsa fiyatlarının çok yüksek olduğu yolunda bir algı giderek yayıldı. Bu algı nedeniyle, doğada müstakil bahçeli yaşam için arayışta olanların önemli bir bölümü, daha ekonomik olacağı varsayımıyla arsa niteliğine sahip olmayan imar dışı ya da kısmi imarlı alanlara yöneldi ya da yönlendirildi. 30 ilde, 40’dan fazla çözüm ortağı ile birlikte arsa geliştirdiklerini vurgulayan Arkabahçe Kurucusu Yılmaz Güney, “Arsa alırken en önemli sorulardan biri ben burayı nasıl satabilirim olmalı” diyor. Arsanın hem oturum, hem yatırım açısından potansiyelinin yüksek olması gerektiğini anlatan Yılmaz Güney, “Önce talep ve tercihlere göre yönelik bölgeler belirledik. Bir iki üç derken illerin sayısı 30’un üzerine çıktı. Projeleri takip ettik, sonrasında Otoyol, OSB projelerini

takip ederek çalışma alanlarımızı maksimum verimlilik alacağımız şekilde belirledik. Doğa içinde insanların tercih edebileceği yaşanabilir yerleri keşfettik.” şeklinde konuşuyor.

 

Arsa yerine tarlaya ve büyük metrekarelere yöneliyorlar

Özellikle tiny house ve mobil ev furyası ile birlikte imarsız ya da kısıtlı imarlı alanlara yönelişin arttığını anlatan Arkabahçe Arsa Kurucusu Yılmaz Güney, “İnsanlar küçük ev aldıklarında hemen tarla alayım diye bir sürece giriyorlar. Ve biliyorsunuz ki, orta uzun vadede tarım arazileri sit alanları ve tarlalar üzerine konuşlandırılmış yapılar için sıkıntılı süreçler kaçınılmaz. İnsanlarda imarlı arsa çok pahalı gibi bir algı oluştuğu doğru, ancak bu algı gerçeği yansıtmıyor” diyor. 

 

İmar engeli bulunan yerlerle aynı maliyete imarlı arsa edinmenin de mümkün olduğunu kaydeden Yılmaz Güney, “Bizim Arkabahçe Arsa olarak her bütçeye göre elimizde yatırım enstrümanları mevcut. Bugün 250-300 bin TL bandında imarlı arsalarımız mevcut. Fakat insanlar bu rakamlarla imarlı arsa alabileceğini bilmiyor ya da yanlış yönlendiriliyorlar.” diyor.  Alıcıların talep ettikleri arsa büyüklüğü ile ilgili olarak yanılgıya düşmelerinin de yanlış seçimlerde rol oynağını belirten Güney, “Ben imarlı bir arsa alıp ev yapacağım dediğinde 300 m2, 400m2, 500m2 arsaları küçük olarak görüyorlar. Halbuki şu an hepimizin oturduğu apartmanların ortalamasına bakın, 250-300m2 gibi bir arsalara kurulu ve en aşağı 8-10 daire var. Gayet aslında makul bir bahçe kullanımı var. İnsanlara bunu anlatmak gerekiyor. İşin mevzuat kısmı, yapı kısmındaki bilgiler eksik. Aradaki kişiler bunları tam doğru biçimde lanse etmiyor.” şeklinde konuşuyor. Güney, arsa tercihlerinde metrekare ve fiyat değerlendirilirken, şu bilgilere sahip olmak gerektiğini sıralıyor:

  • Aldığım arsanın imar oranı ne?

  • Ben buraya % kaç taban oturumuyla ev yapabilirim?

  • İkinci katımı ne kadar yapabiliyorum?

  • Maksimum ne kadar kapalı bir alan üretebilirim? 

Sayfa 4

bottom of page