top of page

MOBİL EV

3+1 dubleks mobil ev konforu

Beycan Taşdemirci, mobil evlerde uyguladıkları yükseltilebilir hidrolik tavan sisteminin tüketiciye sağladığı konfor hakkında ise şunları söylüyor: “Bu sistem sayesinde yukarıda ikinci bir ikinci katınız oluşuyor. Yükseltilebilir modellerimizde genellikle alt katta oda olmuyor, salon, mutfak ve banyo şeklinde oluyor. Üst kata ise 3 odaya kadar sığabiliyor. Yatak odaları üst katta yer alıyor. Neredeyse toplam 50 metrekare gibi dubleks bir tiny house oluyor. Gündelik yaşam alanı olarak alt kat kullanılıyor. Gayet iyi bir alan ve konfor sunuyor. Üst kat tavanı hareketli olduğu için banyoyu alt katta yer alıyor”

İlave 1 kat fiyatı 2 katına çıkarmıyor

Yükseltilebilir tavanlı dubleks tiny house kullanıcısına adeta ilave bir kat kazandırdığı halde, fiyatı 2 katına çıkmıyor. Kafkas Tiny House ortaklarından Beycan Taşdemirci, yükseltilebilir tavanlı mobil ev fiyatlarıyla ilgili şunları söylüyor: “İnsanlar yükseltilebilir tavanlı ürünleri tercih etsinler diye maliyetleri olabildiğince aşağı çekmeye çalışıyoruz. Örneğin lof modelimizin fiyatı 1 milyon 200 bin lira ise, aynı modelin yükseltilebilir tavanlı olanı 1 milyon 700 bin liraya satışa sunuluyor.”

İmar varsa ahşap ev, yoksa mobil ev

Kafkas Yapı Ahşap Ev Tiny House ortağı Beycan Taşdemirci, birkaç kuşaktır ahşap ev üreticisi olan bir aile şirketi olduklarını belirterek, üretim alanlarını şöyle sıralıyor: “Uzun yıllardır ahşap ev üretimi yapıyoruz. Mobil evler dışında, maksimum 4 metre genişlik ve 10 metre uzunlukta taşınabilir ahşap evler de üretiyoruz. Ayrıca yerinde yapılan, ölçüye özel imalat ve arazide kurulumu olan ahşap evler de yapıyoruz”

Müşterinin evi yerleştireceği alan ve ihtiyaçlarına uygun biçimde hangi ev tipinin daha uygun olacağı konusunda danışmanlık desteği verdiklerini de anlatan Beycan Taşdemirci, “Müşterinin

farklı konum ve nitelikte arazileri olabiliyor. Eğer arsa vasfında bir arazisi varsa ona ahşap ev yapmayı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde projeli, imara uygun ahşap yapı yapıyoruz. Tarla vasfında bir arazisi varsa ve karavan şeklinde bir ev park etmek istiyorsa, ona da o şekilde yardımcı oluyoruz.” 

Mobil evlerin birim metrekare maliyeti daha yüksek

Mobil evlerin birim metrekare maliyetinin ahşap eve göre biraz daha yüksek olduğunu, ancak imar yoksa başka çözüm bulunmadığını belirten Beycan Taşdemirci, “Tekerlekli ürünlerde plaka, ruhsat, şase aksesuarları işin içine girdiği için, ahşap eve göre biraz daha maliyetli. Ama tabi bu metrekare birim maliyeti açısından böyle. Biz ihtiyaca göre yapı yapıyoruz” diyor.

Tekerlekli, plakalı, ruhsatlı mobil evlerin amacına uygun kullanıldığında hiçbir şekilde mevzuata aykırı olmadığına işaret eden Taşdemirci, yaşanan sorunların yanlış kullanımdan kaynaklandığını belirterek şunları söylüyor:

 

“Ancak mevzuatın dışına çıkıp konulmaması gereken arazilere bu ürünü koyduğunuzda ya da sabit yapı haline getirdiğinizde plaka ruhsat özelliğini kaybediyor. Bu şekilde yapılan yanlışlar, zamanında bunların önüne geçilmediği için olumsuz sonuçlara yol açtı, tüketiciler bundan etkilendi, yanlış haberler ve kullanılan tabirler, insanları da satışları da etkiliyor. Umarız doğru bir sistem oluşur” şeklinde konuşuyor.

Sayfa 9

bottom of page